Daniel Mattison
Image default
Recreation / Travel

Terugroepactie van Toyota: 40.000 Nederlandse auto’s

Toyota moet 2,42 miloen auto’s terugroepen naar de garage. In Nederland betreft het zo’n 40.000 exemplaren. Dit laat de importeur van Toyota weten.

Toyota heeft een fout ontdekt in een van hun auto’s in de productielijn. Dit heeft erin geresulteerd dat ze 2,42 miljoen auto’s terug moeten roepen naar de garage. Van dit aantal rijdt het grootste deel rond in het thuisland. 830.000 rijden er rond in de V.S. en 290.000 stuks zijn in Europa aanwezig. Deze zullen dan ook in Europa naar een garage gebracht moeten worden. Ook in Nederland is dit een flink aantal, namelijk bijna 40.000 stuks. Zo ook worden deze mogelijk verkocht bij de occasion Zevenaar van garage Saab.

De exemplaren die teruggeroepen moeten worden

Het betreft twee exemplaren, namelijk de Prius en Auris Hybrid uit een specifiek bouwjaar. Toyota ’s hybrides hebben namelijk een bepaalde software en die heeft mogelijk wat interne defecten waardoor de auto’s in noodloop gebracht kunnen worden. Dit is een status van de auto waarin het vermogen verkleint wordt zodat er gevolgschade voorkomen kan worden. In een aantal gevallen wordt deze modus helemaal niet ingeschakeld en schakelt het hybridesysteem zichzelf dan uit. Dit brengt natuurlijk onverwachte situaties op de weg wat gevaar kan opleveren. 

Aantallen in Nederland

Het betreft in Nederland bijna 20.000 exemplaren van de derde generatie Pruis die het bouwjaar tussen 2008 en 2014 bevatten. De resterende auto’s bestaan uit Auris modellen tussen bouwjaar 2010 en 2014. Wanneer iemand een auto bezit met soortgelijke software problemen worden deze benaderend en kunnen deze gratis een software update uitvoeren bij een van de betreffende dealers.

Een dealer waarbij Toyota ‘s verkocht worden is Garage Saab. Saab opereert in Gelderland en heeft een ruime showroom met veel verschillende modellen. Ook benieuwd kom naar de showroom van Saab, en of er toevallig een desbetreffend Toyota model aanwezig is? Kom dan snel een keertje kijken!