Daniel Mattison
Image default
Business

Wat is het verschil tussen een kettingtakel en een rateltakel?

Ben je niet zo thuis in de wereld van de takels, maar hoor je wel eens wat over kettingtakels en rateltakels? Als je dan erover wilt meepraten is dat een beetje lastig. Nu hoef je niet overal over mee te kunnen praten, maar ben je toch wel benieuwd naar wat een kettingtakel en een rateltakel is en wat de wezenlijke verschillen zijn? Lees dan verder.

Hiatchi hoist en een electric chain hoist

Hiatchi is niks anders dan een merk voor onder andere takels. Het is een wel een enorm groot merk en het bedrijf is ook wereldleider in electric chain hoist, oftewel elektrische kettingtakels. Want, inderdaad staat bij Hiatchi hoist, het woord hoist voor hijsen. Zij verkopen natuurlijk niet alleen kettingtakels, maar ook rateltakels. Behalve Hiatchi is bijvoorbeeld ook REMA een bekend merk wat betreft kettingtakels en rateltakels.

Kettingtakels

Er zijn kettingtakels in alle soorten en maten. Er zijn kettingtakels die maximaal 500 kilogram kunnen hijsen, maar ook kettingtakels die bijvoorbeeld 5 ton kunnen hijsen. Een kettingtakel kan met behulp van een zogenaamde loopkat aan een constructiebalk worden bevestigd en is dan verrijdbaar of wordt vastgezet. Met een kettingtakel zet je de zogenaamde lasthaak op de juist hoogte met behulp van een ketting. De last haak is de haak waaraan je de te vervoeren last bevestigd.

Rateltakel

Zoals de naam natuurlijk al wel doet vermoeden werkt de rateltakel met een ratel. In plaats van dat je met een ketting de juist hoogte instelt, doe je dit nu met een ratel. Die ratel is een korte hendel die werkt als een hefboom. Het voordeel hiervan is dat door de tandwieloverbrenging de handkracht op de hendel laag blijft.

Wil je een takel die zowel verticaal als horizontaal te gebruiken is? Bijvoorbeeld om te spannen of te slepen? Dan is het slim om een rateltakel te kopen.

Kopen?

Wil je een handtakel of een kettingtakel kopen? Let dan goed op hoe vaak je de takel wilt gaan gebruiken, wat je ermee wilt tillen en hoe zwaar de maximale werklast moet zijn die de takel aankan. Zo weet je zeker dat je de juiste takel besteld voor de job.