Daniel Mattison
Image default
Travel

Goed beschermd op reis

Goed beschermd op reis 

Corona, ook wel COVID-19 genoemd, het virus is al sinds februari 2020 bij ons. Diverse maatregelen die de overheid nam trachtten het virus in te dammen en het aantal besmettingen te verlagen of zelfs te voorkomen. Op vakantie gaan was er even niet bij. Het OV was een tijd lang bedoeld voor slechts noodzakelijke reizen en in het OV moest en moet je verplicht een mondkapje op. Inmiddels zijn de horeca weer tot middernacht open en kun je weer gezellig een drankje met vrienden doen op een terras. Ook de mondkapjesplicht is wat versoepeld: sinds 26 juni 2021 zijn de mondkapjes slechts nog verplicht in het openbaar vervoer en in het personenvervoer, op vliegvelden, stations en in het voortgezet onderwijs. Ook wanneer je een coronaprik hebt gehad is het dragen ervan op deze plekken nog verplicht. Wil je naar het buitenland? Ga dan veilig op reis. Je kunt hiervoor een digitaal coronacertificaat krijgen welke kan aantonen dat je het virus niet bij je draagt.

 

Wil je je laten testen?

Als je je niet hebt laten inenten maar je hebt wel ziekteverschijnselen (denk aan: koorts, droge hoest, benauwdheid en/of vermoeidheid en spierpijn), maak je je misschien zorgen of je corona hebt. Je kunt dan gratis een coronatest laten doen. Je kunt naar een testlocatie gaan (voor zowel bedrijven als particulieren), of een coronathuistest bestellen. Je kunt je ook thuis laten testen door een medewerker. De goedkoopste en eenvoudigste thuistest is de speekselthuistest, waarmee je snel weet of je het virus bij je draagt. Indien je naar een testlocatie gaat, zijn er diverse testen beschikbaar. Daarbij kun je denken aan een neusschwabtest, waarbij er wat weefsel weggeschraapt wordt achter uit de neus. Ook is er de bloedtest waarbij je een klein prikje krijgt. Ook is er nog de PCR-test waarbij er een uitstrijkje wordt genomen uit keel en neus, volgens het RIVM is deze laatste test het meest betrouwbaar. 

 

Een reiscertificaat voor op reis

Je kunt nu ook een PCR-test of een antigeensneltest laten doen waarbij je een reiscertificaat krijgt. Daarmee kun je dus bij de douane aantonen dat je het virus op dat moment niet bij je droeg. Of dat je hersteld bent van het virus. Indien je gevaccineerd bent, kun je ook zo’n reiscertificaat krijgen. Een coronatest, en eventueel vaccinatie, kan je dus vele voordelen bieden indien je naar het buitenland wilt reizen. Zo’n digitaal coronacertificaat wordt officieel vanaf 1 juli ingevoerd in Europa. Denk naast het doen van een coronatest welke jou zo’n reiscertificaat oplevert, uiteraard ook aan het aanschaffen van voldoende mondkapjes voor tijdens je reis. Online zijn er veel te bestellen, niet alleen de gangbare lichtblauwe (ook in lichtroze te verkrijgen) maar ook diverse stoffen varianten met leuke printjes die wasbaar zijn. Ga goed beschermd en goed voorbereid op reis!