Daniel Mattison
Image default
Recreation / Travel

Tips tegen fietsendiefstal na een fiets kopen

Stel je voor: je hebt net een nieuwe fiets gekocht en die zet je neer bij je werk. Wanneer je klaar bent met werken kom je terug en is je fiets weg. Hij is gestolen. Dit is een heel vervelend moment en zeker als je niet verzekerd bent. Had je eindelijk een goede fiets, moet je nu weer een nieuwe fiets kopen. Hier wordt natuurlijk niemand vrolijk van dus wij geven in dit artikel tips over hoe je diefstal kan voorkomen.

Vastzetten van de fiets

Probeer zo veel mogelijk dubbele sloten te gebruiken. Neem een stevig ringslot door het achterwiel en een kabel-, ketting- of beugelslot waar je je fiets mee kan vastzetten aan een vast object. Als je de fiets niet vastzet kan een dief hem meenemen naar een rustige plek en alsnog het slot openbreken. Koop een slot met een ART-keurmerk, deze sloten zijn goedgekeurd door verzekering. Dit zijn dus goede sloten. Wanneer je je fiets vastzet is het ook verstandig om het losse slot door het frame te halen. Anders kunnen dieven je wiel loshalen en de rest van de fiets meenemen. In grote steden is het soms zelfs belangrijk om allebei je willen vast te zetten. Wanneer je je fiets op slot zet met het ringslot, zorg er dan voor dat je ventiel vlak bij het slot zit. Het wordt zo lastiger om je slot open te breken en het ventiel heel te laten. Wat heeft dief nou aan een fiets met een lekke band? Zet je fiets dus goed op slot zodat je niet zo vaak een nieuwe fiets hoeft te kopen.

Extra maatregelen

Naast het op slot en vastzetten van je fiets kan je nog meer maatregelen nemen. In veel gemeentes kan je een nummer of je postcode op het frame gratis laten graveren. Mocht je fiets dan toch gestolen worden dan kan hij sneller worden teruggevonden. Dit is niet in alle gemeentes mogelijk dus vraag ernaar bij jouw gemeente. Ben je bang dat je na deze tips nog steeds je fiets kwijt zal raken, verzeker hem dan. Dit is niet alleen tegen mogelijke diefstal maar ook tegen schades. Als je net een fiets hebt gekocht, verzeker hem dan zo snel mogelijk. Volg als laatste tip ook een beetje de technologische ontwikkelingen. Steeds meer fietsen krijgen ook een gps-signaal waardoor de fiets makkelijk terug te vinden is. Vraag hiernaar bij jouw fietsspecialist in de buurt als je een fiets koopt.