Daniel Mattison
Image default
Recreation / Travel

Welke plantaardige oliën zijn het meest gezond

Een plantaardige olie van ongeraffineerde kwaliteit is essentieel in een gezonde keuken. Olie geeft ons niet alleen warmte en energie, maar ook beschermt het en onderhoud het onze vitale organen; bovendien bevat het ook lekkere smaken en geeft het ons een goed gevoel. Je kan ik de supermarkten  veel verschillende soorten olie vinden, vaak ook regelmatig in promotie. Maar niet elke olie is hetzelfde. Ongeraffineerde olie smaakt naar de voeding waaruit ze is geperst. Ze dienen opgeslagen te worden in donkere flessen weg van warmte en licht. Sommige oliën dienen zelfs bewaard te worden in de ijskast.

Waarom worden oliën geraffineerd?

sommige oliën worden geraffineerd voor een langere houdbaarheid en om ze meer resistent te maken tegen hitte. In het beste geval verliezen ze al hun aroma en vitale nutriënten; in het beste geval worden ze gewonnen uit petroleum oplossingen en vervolgens gebleekt en chemisch verwerkt. Geraffineerde olie heeft een onaangenaam gevoel in de mond en kan een ernstig effect hebben op de gezondheid; tegenwerken van het immuunstelsel, slechte stoelgang veroorzaken, en het aftakelingsproces versnellen. Kwalitatieve en gezonde olie eten is dus een uitdaging aangezien ook veel restaurants goedkope geraffineerde olie kiezen om hun gerechten klaar te maken. Doe jezelf een plezier en kies dus in de winkel voor de juiste olie.

Welke olie is gezond

Zoeken naar labels en etiketten kan een lastige aangelegenheid zijn, maar eigenlijk dien je vooral te kijken naar de woorden “ongeraffineerde” (voor sesamolie) en “extra vierge” voor olijfolie of cocosnootolie. Zoek ook naar oliën die geprest zijn onder 50 graden celsius, zonder blootstelling aan hitte en licht. Wanneer olie niet fris en naar noten ruikt, neem ze dan niet. Speur de kwalitatieve supermarkten zoals Aldi, Lidl en Colruyt af en vind de perfecte olie!

 

https://www.folderbode.be/nl/